Истински рекорд отчитат родилните домове в града

Бейби бум в Пловдив. Истински рекорд отчитат родилните домове в града под тепетата дни преди края на 2018 г. Само за един месец в родилните отделения са се появили над 400 бебета. Така раждаемостта в Пловдив скача с 20% за последните две години, отчитат лекарите.

Лампите в "Капана" светват при всяко новородено бебе (ВИДЕО)

Изабел е едно от новородените, което попада в бейби бума. Появила се на бял свят преди два дни и е първото дете на щастливите родители Виктория и Тодор. Двамата месечно получават около 2000 лева. Живеят на квартира и голяма част от доходите им отиват за наем, за битови сметки и храна. Появата на бебето ще увеличи разходите им. Вече са купили най-необходимото за него. И двамата са на мнение, че финансовият недостиг не трябва да е мотив младите семейства у нас да се отказват да имат дете.

Основната причина за бейби бума, според психолозите, е това, че младите хора имат желание да създават големи семейства като част от сигурността си. Друга тенденция, която наблюдават лекарите, е, че напоследък раждат не млади момичета, а зрели жени над 35 години. Лекарите твърдят, че намалява и броят на децата, които се раждат с увреждания.

Отскоро лампите в артистичния квартал „Капана” известяват за всяко новородено в града. Уличното осветление е свързано с четирите най-големи родилни домове в града. Когато се роди бебе, лампите започват да примигват и да променят силата си на светене.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.