Администрацията на Тръмп възнамерява незабавно да започне изтеглянето на контингента

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди окончателното изтегляне на американските войски от Сирия. Това съобщи агенция Блумбърг, цитирайки официален източник. Президентът написа на своята страница в Twitter, че САЩ са постигнали победа над терористичната групировка „Ислямска държава“ в Сирия, което е било единствената цел за пребиваването там на американския военен контингент.

"Победихме ИДИЛ в Сирия, което по време на моето президентство беше единствената причина да сме там", каза той.

Победите над ИДИЛ в Сирия не бележат край на глобалната коалиция срещу тази групировка, заявиха от Белият дом.

Водена от САЩ коалиция нанесе въздушни удари в Източна Сирия

Администрацията на американския президент възнамерява незабавно да започне изтеглянето на американския военен контингент от Сирия. Това съобщи вестник "Вашингтон поуст", цитиран от ТАСС.

Ройтерс отбеляза по-рано, че министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис се е изказал в подкрепа на запазване на американското военно присъствие в Сирия. В момента в Сирия има около 2 000 американски войници. 

Тероризмът струва на света 52 млрд. долара

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви миналата седмица, че САЩ обмисля възможността за оттегляне от Сирия. Той обърна внимание на факта, че тази стъпка се приема като напрежение между САЩ и Турция, която преди това обяви намерението си да започне настъпление срещу позициите на сирийските кюрди, участвали в операции срещу ИДИЛ с американска подкрепа.

ТАСС посочи, че взаимодействието на САЩ с партньори в региона все още продължава. "Към днешна дата ние продължаваме да работим заедно с нашите партньори в региона", каза за агенцията полковник Роб Манинг, говорител на Министерството на отбраната на САЩ. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.