Само от София се очаква да тръгнат около 200 000 автомобила

България - на път. Според очакванията само от София за празниците тръгват около 200 000 автомобила. Заради интензивния трафик от Пътната агенция ограничават движението на камиони над 12 тона през днешния и утрешния ден, както и на 1 януари. МВР пуска допълнителни екипи на КАТ по пътищата.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

"Ако позволява метерологичната обстановка и там, където е необходимо, ще бъде извадена цялата налична техника за контрол на скоростния режим. Въвеждаме ограничение на движението на товарни автомобили над 12 тона по републиканската пътна мрежа. Такова ограничение се предвижда в последния почивен ден, 26 декември, както и на 1 януари след обяд", каза инсп. Петър Соколов от Главна дирекция „Национална полиция”.

Хиляди тръгват на път за празниците

"Ако бъде влошена метерологичната обстановка с цел нормално почистване на пътните участъци, тези автомобили над 12 тона, ще бъдат спирани още в дълбочина, за да не могат да навлизат в участъците със затруднено движение", заяви инспекторът.

"Не мога да се ангажирам с конкретна цифра, която автомобилите ще напуснат столицата. Очакваме движението да се натоварва допълнително и веднага ще започнем да насищаме с автопатрули, за да обезпачим безаварийното предвижване", добави Соколов. 

Той посъветва шофьорите да се информират за състоянието на маршрута, по който ще пътуват. Това може да стане на сайта на АПИ, където информацията се подава своевременно. След това е добре да помислят за техническата изправност на автомобила – гуми, гориво, течност в чистачките, както и изправност на отоплителната система.

КОЛЕДНИ ТУРИСТИ: Над 500 хиляди българи стягат багажа за празниците

Пътната агенция спира ремонтите по някои от основните пътни направления. На магистрала "Тракия" на една от най-критичните точки - 14-и километър, движението ще бъде реверсивно. Днес две ленти в посока Бургас и една в посока София, а в края на празниците - обратно.

БДЖ ще осигури 15 400 допълнителни места във влаковете. Ще бъдат осигурени и допълнителни автобуси за пътуващите в цялата страна, увериха от Националното сдружение на автобусните превозвачи. Спазването на разписанията обаче ще зависи най-вече от времето и състоянието на пътищата, така че, освен в извънредни ситуации, компенсации за пътуващите няма да има.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.