Вдъхват нов живот на една избледняваща епоха

Млади българи превръщат черно-бели фотографии в цветни. Уникалните ретро кадри оживяват оцветени. Историята в цвят ни показват млади българи, които вдъхват живот на една избледняваща, но иначе толкова пъстра епоха.

„Имаме мотивация.Техниката в България да се осветяват стари фотографии започва да навлиза от няколко години", каза основателят на сдружение "Българска история" Марио Мишев.

Той и колегите му възкресяват от пепелищата на забравата черно-белите фотографии, като ги ретушират, оцветяват и добавят любопитни истории.

„Прави се трудно. За щастие имаме модерните технологии, които позволяват максимално да се доближим до автентичен образ без да има спекулации как е изглеждал", допълни Мартин Чорбаджийски.

Къде може да видим портрет на Айнщайн, рисуван от българин?

Албумът със снимки ни пренася през седем десетилетия, като разказва за живота на възродена България. Фотографиите ни срещат с познатите лица на държавници като тези от Петото Велико Народно Събрание, с военни, революционери и с монарсите и техните семейства. Образите от оцветените снимки ни разхождат и из простия, но изпълнен с чистота живот на българското село. Може да видим какви са били и новите български градове. Фотосите припомнят някои от най-значимите случки и събития от историята.

Духът на онова време усещаме още по-силно и заради любопитните текстове към всяка снимка. Техен автор е Мартин Чорбаджийски.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.