"Люлин" става част от магистрала "Струма"

Нова магистрала в България. Правителството превръща пътя от София до границата със Сърбия в магистрала „Европа”. В нея се включва и Северната скоростна тангента в столицата. За пътуващите по тангентата това означава, че ще трябва да имат винетка. Изискването ще засегне жителите на 4 столични квартала и десетина села, които сега използват тангентата за по-бързо придвижване до центъра на София и не плащат, защото реално не излизат от общината.

Според шефа на Пътната агенция, по скоростната тангента минават милиони тирове годишно и държавата не може да си позволи да пропусне приходите от техните ТОЛ такси. Дали е възможно изключение за леките автомобили обаче ще се обсъжда утре между АПИ и столичния заместник-кмет Дончо Барбалов.

Как можем да купим електронна винетка?

Същевременно магистрала „Люлин“ става част от магистрала „Струма“, предвижда още решение на Министерския съвет. Така участъкът „София - Перник" става част от пътя „София - Перник - Дупница - Благоевград - Симитли - Кресна - Сандански - граница Гърция".

"Хемус" и "Струма" - приоритет на МРРБ и през 2018 г.

 

На 15 ноември 2018 г. беше подписан договорът с избрания изпълнител за изграждане на 14,5 км от трасето на пътя Калотина - София в участъка от граничния пункт до пътен възел „Драгоман", като проектът предвижда и изход към интермодален терминал Драгоман. Предстои подписване на договор и за още един участък от него - между Драгоман и Сливница. С модернизацията на пътя между границата с Република Сърбия и София ще се подобри свързаността на страната със западната ни съседка. Така ще се намали времето за пътуване и ще се повиши пътната безопасност по трасето.

Големият въпрос за шофьорите е дали и къде ще се плащат винетки и дали ще има промяна в участъците, за които ще се изискват вече електронни винетки. Най-сериозен е дебатът около Северната тангента в София. Там Столична община и Агенция „пътна инфраструктура” ще уточнят кои ще са участъците, които ще могат да се преминават без пътна такса. За Южната дъга обаче нещата остават без промяна – там пътят е общински и за него няма да се изисква винетка.

С правителственото решение мостът на р. Дунав в посока Русе - Гюргево за частта на територията на Република България се определя за съоръжение, за което се събира такса за ползване на отделно съоръжение по републиканските пътища, съгласно разпоредбата на Закона за пътищата, аналогично на сегашното положение.

Изменението в списъка на републиканските пътища се прави поради множеството настъпили промени, свързани с въвеждането в експлоатация на нови пътни отсечки, които са част от републиканската пътна мрежа на страната, или отпадане на трасета от нея.

Строят нови 50 км от АМ "Хемус" през 2019 г.

Магистрала „Тракия“ ще се обозначава с номер А-1 и ще обхваща направлението София-Пловдив-Стара Загора-Ямбол-Бургас.

„Хемус“ е с номер А-2 по направление София-Ботевград-Шумен-Девня-Варна.

С А-3 ще бъде обозначавана магистрала „Струма“, която обхваща София-Перник-Дупница-Благоевград-Симитли-Кресна-Сандански-Граница Гърция.

Магистрала „Марица“ ще бъде А-4, която обхваща Пловдив-Стара Загора-Харманли-Свиленград-Граница Турция. А-5 пък е магистралата „Черно море“ между Варна и Бургас. Магистрала „Европа“, от София до сръбската граница, ще бъде номерирана с А-6.

Пътната агенция вече е продала около 3000 електронни винетки за около 300 хиляди лева. Част от шофьорите, които имат хартиен стикер, който изтича след 1 януари, ще могат да карат с него, но за да не ги спират контрольорите, е по-добре те да ги конвертират в електронни.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.