Цвета се нуждаеше от донор на стволови клетки, за да живее

Преди година ви разказахме за жена, която търси биологичните си родители. Причината е, че Цвета се нуждаеше от донор на стволови клетки, за да живее. Дни след репортажа ни тя намери свои роднини. А година по-късно и трансплантацията е направена.

Запознахме ви с Цвета  точно преди година. Само няколко месеца след като лекарите й поставиха диагнозата остра миелоидна левкимия.

„От преди 4 месеца бях регистрирана като кандидат донор и получих отговор, че в световен мащаб не може да се открие такъв заради сложността на стволовите ми клетки”, разказва Цвета.

Шанс някой да има стволови клетки, които да помогнат на Цвета, и то в България, а не някъде по света, има, но от биологичен роднина. Такъв обаче Цвета не познава. Осиновена е на 10. И винаги е искала да се срещне с биологичните си родителите. Преди болестта – от любопитство. След това – от нужда.  Така обстоятелствата принуждават Цвета паралелно с войната с болестта, да започне и битка със закона. Като болна, има право да разсекрети делото си и да открие биологичен произход, но процедурата може да продължи дълго. Решава, че ще търси сама. Въпреки оскъдната информация, която има за себе си.

Първата следа за произход намира часове след като разказахме историята й. Анонимен източник от системата я потърси и разсекрети делото й. 10 дни по-късно Цвета се запозна със сестра си.

‘”Оказа се, че тя като дете е преболедувала болест, свързана с кръвта и не е желателно да ми се прелива от нея”, обясни Цвета.

Появява се друг желаещ да помогне.

„Мисля, че всеки човек, когато майка му е болна и няма кой друг, трябва детето му да помогне. Предполагам,  че всеки би го направил”, казва дъщерята на Цвета -  Ана-Мария Пенева .

Изборът се оказва труден. По-труден за Цвета, отколкото за детето й. Затова -  въпреки че през цялото време този вариант е съществувал - не се е престрашила на тази крачка -  да рискува живота на дъщеря си, за да живее самата тя.

Детето също иска най-доброто. За майка си -  живот. За себе си - да има майка. На 15 март трансплантацията е направена. Успешна е на този етап. Малко след трансплантацията Цвета открива и биологичната си майка.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.