Кои са предизвикателствата, пред които Букурещ ще се изправи?

Румъния - начело на Евросъюза. Brexit през март, европейски избори през май, договаряне на многогодишния бюджет на Европейския съюз. Това са само част от предизвикателствата, пред които Букурещ ще се изправи през следващите шест месеца.

Румъния – поема председателството на Съвета на ЕС по време на Brexit

Критичен мониторингов доклад, резолюция на Европарламента с критики към политическата върхушка в Букурещ - под тази сянка започва първото председателство на Румъния. Като държава, която подобно на България догонва Западна Европа с еврофондове, логично Букурещ избра за мото  кохезията, с която се преодолява пропастта между стари и нови членки.

"От най-простите до най-сложните въпроси, които имат ефект върху нашето ежедневие и допринасят за еволюцията на европейското общество. Това е трудна и достойна задача, за която сме подготвени на правителствено ниво, председателството трябва да ни обедини около обща цел в полза на всички румънци", каза румънският премиер Виорика Дънчила.

Юнкер изрази съмнения за Европредседателството на Румъния

Само три дни преди началото на председателството в интервю за германско издание Жан-Клод Юнкер заяви, че се съмнява, че правителството в Букурещ осъзнава напълно какво означава да председателстваш европейските държави, макар да е добре подготвено на техническо ниво. В пълен контраст с това изказване все пак беше посланието на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

„Честита нова година! Желая всичко най-добро на Румъния с първото европейско председателство. Уверен съм, че ще постигнете резултати и очаквам да работя с вас”, заяви Туск.

Приоритети - първият е фокусиран върху социалните и икономически проблеми, на второ място е сигурността на съюза. Интеграцията на Западните Балкани остава като цел. Румъния ще се бори и срещу расизма и популизма.

От присъединяването си през 2007-а досега Румъния беше една от най-еврофилските държави в съюза. Но лявото правителство, което е начело от 2016-а, придоби националистическа реторика, типична за Унгария и Полша. Отношенията с Брюксел се охладиха заради съдебната реформа и амнистията за редица политически фигури, а миналата година беше белязана от многохилядни протести.

Официалното откриване на румънското председателство е на 10 януари в Букурещ.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.