Той пострада при ски инцидент преди пет години

Михаел Шумахер на 50 - най-успешният пилот в историята на Формула 1 посреща юбилея си изолиран в дома си след тежък инцидент на ски преди пет години. Шумахер има седем титли, което досега не е постигал никой друг. Записаните от него 91 победи също са рекорд, който не е подобрен и до днес.

Прогрес при Шумахер, вече не е прикован за леглото

От години Михаел Шумахер няма публични изяви. Инцидентът от 2013-а нанесе непоправими вреди на здравето на германеца и той е изолиран в семейното имение край Женева. Единственият допир с него хилядите му фенове имат чрез музея на звездата в Кьолн и видеозаписите от победите му на пистата.

Какво е в момента състоянието на Михаел Шумахер не е ясно. Семейството му умишлено пази детайлите в тайна. Спекулациите в медиите са крайно различни - от това, че Шумахер вече пет години е на легло и няма никакъв усет за околния свят, до версия, че състоянието му се подобрява и ходи самостоятелно.

Семейството на Шумахер: Той е във възможно най-добрите ръце

Семейството на Шумахер разпространи обръщение по повод 50-я му рожден ден. В него се казва, че за пилота се полагат всички възможни грижи, но негово собствено желание било подробностите за състоянието му да не стават обществено достояние.

21-годишната дъщеря на Шумахер Джина пусна в Instagram стари снимки и написа: "Честит рожден ден на най-добрия татко". 19-годишният му син Мик, който тази година ще дебютира като пилот във Формула 2, рекламира приложението за мобилен телефон, изработено специално за юбилея на баща му.

"Ферари" публикува емоционално изявление в социалните мрежи, с което отбеляза 50-ия рожден ден на Шумахер: "Нашият шампион навършва 50 години днес. Всички сме с теб, Михаел“. 

Музеят на "Ферари" в Маранело, Северна Италия, ще посвети специална изложба на Шумахер, отпразнувайки по този начин юбилея на най-успешния състезател във Формула 1.

"Мерцедес" също отдаде заслуженото към германеца, определяйки го като "един от бащите" на техните скорошни успехи. Шумахер се завърна през 2010-а за тригодишен престой в "Мерцедес", преди да бъде заменен от Люис Хамилтън. Британецът триумфира за пети път с титлата във Формула 1 през изминалия сезон и за четвърти със "сребърните кончета". 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.