Предстои и изграждането на терминали за закупуване на винетки на ГКПП-тата

В понеделник предстои в много голяма част от търговските обекти, да бъде дадена възможност за закупуване на каса и заплащане на електронна винетка. Това съобщи Радослав Николов, съветник в Министерството на регионалното развитие и благоустройството в ефира на „Здравей, България”.

Технически неволи с винетките: Спира конвертирането на хартиените стикери

„Това със сигурност ще облекчи натоварването на самите терминали и ще се намалят проблемите, посочи Николов. Той уточни, че тази възможност не е предоставена по-рано заради много организационни дейности, които трябва да се осъществят”, добави той.

Фалстарт на системата за електронни винетки (ОБЗОР)

Предстои гранично контролно-пропускателните пунктове да бъдат окомплектовани всички с терминали за самообслужване. „Практиката в голяма част от страните, където се влиза на вход след граница е да не се закупуват на самите пунктове, а или онлайн през отделните канали – мобилно приложение или уеб сайт, или през първия възможен търговски обект”, обясни Радослав Николов.

 

Той коментира и множеството сигнали за закупуване на електронна винетка. „Когато има основателни възражения и възникнали грешки, те ще бъдат разгледани индивидуално случай по случай и този проблем ще бъде изчистен, но нека това да не става повод за генерализиране като цяло на работоспособността на системата и всеки такъв отделен случай не е повод за това да считаме, че има обща неработоспособност на самата система. Към момента има много голям брой закупени електронни винетки по абсолютно всички канали и много голяма част от тях са реализирани абсолютно коректно, така че това е също знак за доверие от страна на всички потребители по отношение на системата”, каза Николов.

Николов призна, че не се знае колко ще струва поддръжката на системата за издаване на електронни винетки и отчитане на ТОЛ таксите за тежкотоварните автомобили. Според него фирмата, която е ангажирана да внедри системата, ще получи 180 млн. лв., които включват изграждане на софтуера, сайтове, приложения, поставяне на 500 терминала за безкасово купуване на електронни винетки по гранични пунктове и безниностанции и поставянето на т.нар. рамки по пътищата, които да отчитат ТОЛ таксите. Съветникът обаче не потвърди информацията, че след изтичането на 2-годишния гаранционен срок, фирмата-изпълнител ще получава по 700 хил. лв. на месец за поддръжка. 

Той обясни и какви са причините за спирането на конвертирането на хартиените винетки. По думите му от тук нататък този процес ще бъде спрян, защото има общ риск да бъдат неправомерно конвертирани повече винетки, което ще създаде допълнително трудности. „Предоставянето на невалидни данни по отношение на валидността на винетката създава допълнителни рискове”, обясни Николов.

В разгара на скандала с електронните винетки стана ясно, че освен нашенци и чужденците не могат да си купят стикери на влизане в страната. Само на ГКПП „Капитан Андреево” има поставени апарати, но в четвъртък някои от тях блокираха. Апаратите, които са 7 на брой, се намират на трасето за входящи леки автомобили. Хората имат нужда от човек, който да им обясни как работят машините за винетки. Друг основен проблем е, че може да се плаща само с карта. Ако не успеем да закупим винетка от апаратите, може да го направим на първата бензиностанция след границата.

Репортер: Димитър Иванов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.