Детелина Събева е бивш служител на „Креди Сюи”

Българската банкерка е арестувана в Лондон по подозрения в участие в измама за 2 млрд. долара, съобщава Би Би Си. Детелина Събева е един от тримата бивши служители на банката „Креди Сюи”, за които американските власти предполагат, че са замесени в схема с фирми в Мозамбик.

Освен Събева, в ареста в четвъртък се озовали и двама нейни колеги, както и ексфинансовият министър на Мозамбик. Банкерите са били освободени под гаранция.

Разкриха организирана престъпна група за данъчни престъпления (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тримата банкери са обвинени в конспирация, нарушаваща антикорупционните закони в САЩ и пране на пари. Това е записано в обвинителен акт на Окръжния съд в Ню Йорк. Магистратите настояват заподозрените да бъдат екстрадирани и съдени в САЩ.

Според прокуратурата, в периода 2013 – 2016 г., чрез серия от трансакции, заподозрените реализирали измамни проекти, като използвали държавни фирми от Мозамбик. По първоначални данни схемата включвала заеми към въпросните компании в африканската страна. Целта е била да бъдат подмамени инвеститори, някои от които – американски граждани.

Част от парите – най- малко 200 млн. долара, замесените получили като подкупи. Такива получавали и членове на правителството в Мозамбик.

От „Креди Сюи” заявяват, че срещу самата банката не са предприемани никакви действия, а заподозрените в престъпления нейни служители са нарушили вътрешните й разпоредби.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.