Очаква се гласуването да се проведе на 15 януари

Повече от 200 депутати от различни политически партии подписаха писмо до Тереза Мей, с което я призовават да изключи възможността за Brexit без сделка, съобщи БГНЕС.

Депутатите, включително привърженици на оставането в ЕС и такива, които са "за" напускането на общността, са поканени да се срещнат с премиера във вторник.

Бившият министър на торите Каролайн Спелман, която организира писмото с депутата от парламента Джак Дромей, каза, че Brexit без сделка ще доведе до загуба на работни места.

"Гардиън": Тереза Мей все още не е спечелила достатъчна подкрепа за споразумението за Brexit

Това развитие се случва преди решаващо гласуване в парламента за това дали да се подкрепи постигнатото от Мей споразумение с Брюксел.

Сделката на премиера, която обхваща условията за развода на Обединеното кралство с ЕС и рамката на бъдещите отношения с Брюксел, вече е съгласувана с лидерите на ЕС. Тя обаче трябва да се приеме от депутатите, преди да бъде окончателно приета. Очаква се гласуването да се проведе на 15 януари.

Обединеното кралство трябва да напусне ЕС на 29 март 2019 г., независимо дали сделката бъде приета от депутати или не.

Британски министър: Brexit може и да не се състои

Междувременно в "Дейли телеграф" бившият външен министър Борис Джонсън каза, че възможността за напускане на ЕС без сделка е "най-близо до това, за което хората действително гласуваха" на референдума през 2016 г. за ЕС. А депутатът от торите Деймиън Грийн - също бивш министър на кабинета - заяви, че задължение на депутатите е да казват каква сделка ще подкрепят.

Това се развива на фона на голямо упражнение с повече от 100 камиона, което се провежда в Кент, за да се провери как да се управляват опашките за движение в близост до пристанищата на Ламанша в случай на Brexit без сделка.

Все повече британци искат ирландско гражданство

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.