Тя ще поеме ролята на изпълняващ длъжността президент от 1 февруари

Кристалина Георгиева застава от 1 февруари начело на Световната банка. Бившият български еврокомисар ще изпълнява временно длъжността президент на една от най-влиятелните международни организации за финансова и експертна помощ.

Причината е изненадващата оставка на Джим Йон Ким, който е с мандат до 2022 г.. В официално съобщение, публикувано на сайта на Световната банка днес, 7 януари, Джим Йон Ким заявява, че незабавно започва работа за компания и ще се занимава с инфраструктурни проекти в развиващите се страни. Ким обяви, че ще се присъедини отново към борда на партньорите в PIH, организация, която той основава преди повече от 30 години. „Очаквам с нетърпение да работя отново с моите дългогодишни приятели и колеги в PIH по редица въпроси от световното здравеопазване и образованието. Също така ще продължа ангажимента си към Университета Браун като попечител на Корпорацията и с нетърпение очаквам да стана старши сътрудник в Института за международни и обществени въпроси на Браунс Уотсън", каза Ким.

Кристалина Георгиева, главен изпълнителен директор на Световната банка, ще поеме ролята на временно изпълняващ длъжността президент от 1 февруари, се казва в съобщението. Точно преди две години Георгиева обяви, че е поканена лично от президента да заеме новия пост Главен изпълнителен директор на Световната банка. На 2 януари 2017 г. тя обяви, че напуска Европейската комисия. На нейно място, но с нов ресор, бе предложена и одобрена Мария Габриел.

Ким бе предложен от президента Барак Обама и застана начело на Световната банка през 2012 г. Номинацията му бе изненадваща, тъй като по образование той е лекар и е известен като антрополог, а не като финансист или макроикономист. Възпитаник и доктор от Харвард към момента на назначаването му Джим Йон Ким от три години ръководеше авторитетния колеж "Дармут". 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.