Представител на турския президент разговаря с помощник на Тръмп

Турция е готова за нова военна операция в Сирия, заяви президентът Реджеп Ердоган. Той обеща да се бори със сирийските кюрди по същия начин, по който воюва и с джихадистите от „Ислямска държава”. Изказването на Ердоган дойде при посещението в Турция на американския съветник по национална сигурност Джон Болтън. Преди време Болтън беше остро критикуван от Ердоган заради изявлението, че Анкара трябва да се съгласи на споразумение за защита на кюрдите.

Сирийските кюрди са ключов партньор на Вашингтон и бяха в челните редици на фронтовата линия в битката срещу джихадистите.

Ердоган: Изтеглянето на САЩ от Сирия трябва да се планира внимателно

"Болтън направи сериозна грешка, греши и всеки, който си мисли, че ще направим компромис. Тези, които са част от коридора за терористи в Северна Сирия, ще получат необходимия урок. Няма разлика между ПКК, Силите за защита на народа, кюрдския Демократичен съюз и „Ислямска държава”", каза Ердоган.

Тръмп: Положението в Сирия е пясък и смърт

На 9 декември американският президент Доналд Тръмп разпореди пълното изтегляне на войските на САЩ от Сирия. Държавният глава съобщи, че Вашингтон е победил ИДИЛ в Сирия, което всъщност беше целта на присъствието на американски военен контингент. САЩ възнамеряват да изтеглят войските си от територията на Сирия в рамките на 60-100 дни.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.