Законът трябва да влезе в сила в края на януари

Министерството на икономиката ще внесе в Министерски съвет още на утрешното заседание предложение да се отложи с 6 месеца влизането в сила на Закона за горивата. Това съобщи ресорният министър Емил Караниколов по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Министърът се надява и парламентът да се съобрази с искането, за да се изчистят всички спорни моменти. Към този момент законът трябва да влезе в сила в края на януари.

"ЖЪЛТИ ЖИЛЕТКИ" И У НАС: Готвят протести срещу нови изисквания към бензиностанциите

Браншовите организации имат пълно основание да критикуват Закона за енергетиката, смята икономическият министър. Според Караниколов в закона има текстове, които са абсурдни и посочи за пример минния сектор. Според заложеното сега в закона една подземна машина в галериите, за да бъде презаредена с гориво, трябва да се разглоби на части и да се изкара на повърхността. След това същата процедура да се повтори отново, за да се вкара под земята.

Защо излизат на протест малките доставчици на гориво?

Въпреки че по отношение на Закона на горивата в Министерството на икономиката беше създадено специално звено, което да отговаря за законодателството, Караниколов заяви, че не са търсени за мнение при изработването на закона.

Срещу закона текстовете в закона се обявиха браншови организации, които се заканиха за безсрочни протести с жълти жилетки. Настояването е да се спре законът, тъй като според сдружението има допуснати 35 нарушения на българското и европейското законодателство. Очаква се и решение на Европейската комисия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.