Извънредна среща на тристранния съвет заради поскъпването на тока за бизнеса

Извънредна среща на „Дондуков” 1 заради поскъпването на тока за бизнеса. Опасенията на синдикатите и работодателите са, че това ще доведе до скок в цените на стоки и услуги и дори до фалити на предприятия.  

След заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество стана ясно, че цените на енергийната борса у нас са най-ниски в региона. Финансовият министър защити работата на енергийната борса. Бизнесът обаче определя ситуацията на енергийния пазар у нас като „ненормална”.

И работодатели, и синдикати са на мнение, че са нужни спешни мерки и по-строг контрол от страна на КЕВР при формиране на цената на електроенергията.

Петкова: Държавата няма вина за шоковите цени на енергийната борса

„Производителите ще пренесат това увеличение върху крайните цени на своята продукция. Там, където това не е възможно, ще доведе до тяхното ограничаване на това производство. И при всички случаи до ограничаване ръста на възнагражденията”, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

„Ние продължаваме да мисли, че регулаторът има и може да има по-активна роля на свободния пазар”, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Васил Велев призна, че на борсата се наблюдават странни ситуации. В същото време енергийният министър констатира: „Това, което показва анализът е, че цените, които се формират на Българската енергийна борса са най-ниски в Европа, което дава възможност българския бизнес да работи в една конкурентна среда”.

И трите страни се обединиха, че разговорите тепърва предстоят. Синдикатите настояват на следващите разговори да присъства лично и премиерът Бойко Борисов. А след 3-часовата дискусия в Министерски съвет дойде и новината – още утре на заседанието на кабинета, министърът на икономиката ще предложи отлагане с 6 месеца на промените в Закона за горивата, срещу който протестират малките търговци.

Караниколов: Ще искаме 6 месеца отсрочка за Закона за горивата

„Целта ни е през това време, с всички заинтересовани страни, да проведем разговори, които вече са започнали и да подготвим един закон, който да създава конкурентост в този сектор. Това, което всички страни казват е, че такъв закон трябва да има”, каза министърът.

Предни дни търговци на горива обявиха своята готовност за протест с жълти жилетки, несъгласни от новите изисквания за дейността им, а именно 20 хил. лв. за търговци на дребно, до 1 млн. лв. уставен капитал и 20 000 лв. банкова гаранция за всяка бензиностанция.

Омбудсманът атакува 3 закона пред КС

Междувременно омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще даде на Конституционния съд Закона за горивата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.