Изборът на нови изтребители е на ключов етап

Изборът на нови изтребители е на ключов етап. Утре правителството ще придвижи процедурата към парламента. От депутатите се очаква да разрешат преговори първо със САЩ.

Договорът за новите изтребители за авиацията е далеч от подписване, но след месеци разговори, анализи и сравняване на оферти военни и политици препоръчаха напредък към осъществяване на покупката. Те препоръчаха първо да се проведат разговори със САЩ за избор на нов боен самолет Ф-16. Това е изтребител, който те предлагат с въоръжение, поддръжка и обучение на пилоти и оборудване. Това, според американското законодателство, може да стане само след началото на преговорите, а според българското - преговорите могат да започнат само след разрешението на парламента.

Държавата тръгва към сделка за купуване на американски боен самолет

Инвестицията на държавата за Военновъздушните сили отдавна е планирана – 1, 8 млрд. лв. за поне осем бойни самолета. Според изискванията на българската държава до две години трябва да получим първите изтребители.  

Правителството прехвърля конкурса за изтребители на следващ етап. Само че не може да стреля без Парламента. Затова утре  ще му предложи конкретно: да разреши подготовката на проектен договор и да преговаря със САЩ за Ф-16. Вторият от трима кандидати - шведската компания SAAB реагира.

Радев за F-16: Триумф на лобизма; Дончев: Не работим под натиск

“За нас е учудващо каква е мотивацията на българското правителството да не продължи преговори минимум с две или три от страните, за да търси това подобряване, защото ако продължи преговорите с нас, те могат да търсят подобряване и на нашата оферта”, каза вицепрезидентът на SAAB Красимира Стоянова.

От американската компания Lockheed Martin обясниха за NOVA, че САЩ ще са гъвкави в договарянето и офертата им включва пълно оборудване, обучение, оръжие - накратко - нищо скрито. И нищо, което да води допълнителни разходи. 

Сроковете, които няколко пъти бяха обсъждани като проблем за американската оферта, според фирмата производител на Ф-16 ще бъдат договаряни.

Ако не стане със САЩ, вече обяви военният министър, ще се продължи с шведите, които предлагат „Грипен”. В края на декември те подобриха офертата си и са готови да ни предложат 10 самолета. Спекулация било липсата на въоръжение в тяхната оферта.

„Това включва въоръжението и подобрението в инфраструктурата. Нашата цена е значително под бюджета, така че въоръжението, което се изисква спрямо процедурата,  може да бъде закупено без никакъв проблем”, каза Стоянова.

В  държавния проект за нови изтребители отдавна се намеси политиката. С намеци между  Министерския съвет и Президентството, между управляващи и опозиция.

„Кое е по- добре - да купим нещо силно и сериозно, което ще защитава страната, или така да си правим дребни политически сметки,защото на някой му се идва на власт, а не му харесвали американските самолети. Съжалявам”, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

В проекта на правителственото решение, който утре ще бъде обсъден и евентуално приет, кабинетът иска от парламента да позволи "отклоняване" от изискванията. Има се предвид финансово. Т.е. цената за изтребителите да е друга, но не е ясно дали по-висока, или по-ниска.

„Давате ли си сметка какво искат от нас? Народното събрание да разреши на правителството да не спазва решение на НС и да се отклони от задължителните изисквания, гласувани от парламента. Много пъти са нанасяли удари върху парламентаризма, но това е дъното и краят”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Затова опозицията нямало да одобри преговорите за Ф-16.

„Какво предлагат колегите от БСП – да се спре процедурата ли, нямало да гласуват против”. Каква е алтернативата? Да се върнем 10 години назад и пак да започнем? Кога ще бъде модернизирана българската авиация? След 100 години, когато ще открием съвършените критерии”, заяви Константин Попов от ГЕРБ.

Константин Попов: България има нужда от нов тип самолет, предложението на МС е прекрасно

Критериите за нови изтребители ще бъдат обсъдени и утре в Министерския съвет. С признанието на държавата, че в сроковете, които България сама си е поставила, се бавят.

Междувременно, администрацията на президента Тръмп обяви, че приветства плановете за модернизация на българската армия и избора на нов изтребител. Това съобщават от американското посолство у нас. Съединените щати очакват да работят с българското правителство по окончателните параметри за продажба на Ф-16, така че да отговарят на бюджетните и оперативни изисквания на София.

Репортери: Велина Сашева и Таня Иванова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.