Носи ги средиземноморски циклон

В сряда в цялата страна ще започнат обилни снеговалежи. Бяла пелена ще покрие първо районите на запад-югозапад в следобедните часове, а след това – и цяла Западна и Централна България. По-интензивно ще вали вечерта и през нощта срещу четвъртък. С покачването на температурите в най-южните райони снегът ще премине в дъжд.

Заради снеговалежите в 11 области е в сила жълт код с очаквана нова снежна покривка между 5 и 10 сантиметра.

Температурите ще бъдат значително по-високи от вчера. Дневните ще са от 0 до 5 градуса като по-студено ще се задържи в западната половина на страната.

С напредването на деня ще се усили и вятърът като се очаква скоростта му да достигне до 60-70 км/ч. Снежната покривка в курортите е значителна – 80 см - на „Алеко” на Витоша, 90 см на Бъндеришка поляна в Пирин, около 130 см в Боровец, 60 см на Пампорово и 90 см на Узана.

Поредният средиземноморски циклон преминава над южната част на страната и се движи на североизток. Затова снеговалежите в Западна България и дъждът в Източна продължават и в четвъртък през деня с тенденция постепенно да намаляват. Най-късно ще спре да вали в северните райони на страната.

В петък очакваме облачността да се разкъса от юг на север. Със спирането на снеговалежите в Западна България температурите ще паднат, но не драстично. Минималните стойности в края на седмицата ще бъдат  минус 6 – минус 7 градуса.

В сряда сутрин са превишени нормите за фини прахови частици във въздуха в 7 града у нас. Концентрацията е най-значителна в Горна Оряховица – почти два пъти над среднодневните допустими нива. Останалите градове с мръсен въздух са Русе, Видин, Плевен, София, Пловдив и Смолян.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.