Валентин Димчев беше нападнат от двама братя роми

Командоси излизат на протест във Войводиново в подкрепа на пребития военен Валентин Димчев. Протестиращите се обявяват срещу насилието. Очаква се петото поред шествие в пловдивското село да е най-многолюдното до момента и в него да се включат настоящи и бивши военни, както и футболни агитки.

Протестите във Войводиново продължават (ОБЗОР)

В ефира на "Здравей, България" колеги на пострадалия заявиха, че подобни демонстрации трябва да има и на други места в страната, за да се покаже на ромите, че трябва да спазват законите.

Нападението над когото и да било е нападение срещу държавата. Само военният министър каза истината за ромите – че са станали изключително нагли. И, ако държавата не вземе нещата в свои ръце, ще го направим ние”, категорични бяха военнослужещите.

Валентин Димчев все е още е в болница, а двамата му нападатели бяха задържани и  обвинени в нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди.

Инцидентът стана повод и за проверка и събаряне на незаконните постройки в ромската махала в селото. Дейностите по премахването на къщите продължават и в петък.

Не стихват и политическите спорове по темата. От ВМРО категорично отрекоха твърденията на лидера на ВОЛЯ Веселин Марешки, че те са заселили ромите в махалата. Депутатът от "Обединени патриоти" Александър Сиди заяви, че многократно са сезирали институциите за незаконните постройки.

Междувременно втора жалба в Комисията за защита от дискриминация е заведена срещу вицепремиера Красимир Каракачанов за изказването му срещу ромите. Тя е подадена от ромската активистка Лиляна Ковачева.

„Другата страна твърди, че е ударена по челото добре. Добре, да ви попитам, ако един такъв човек, който е обучен да убива, би ли произвел един удар по челото без никакви последици и да се остави да бъде изненадан в гръб и пребит почти до смърт? Това е несериозно. Гледал съм записите. Вижда се, че той излиза от колата, в един момент излиза от обхвата на камерата, но се вижда как се връща с отпуснати ръце в гръб и тогава му налитат и единият му вдига якето и му го слага на главата”, заяви военният министър Красимир Каракачанов.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.