Живко Мартинов ще отговаря пред Темида за изнудване

Специализираната прокуратура повдигна обвинение за изнудване на бившия народен представител Живко Мартинов.

Ексдепутатът не се яви в прокуратурата в петък по здравословни причини. Представен е болничен лист до 15 януари. Предявяването на постановлението за привличането му като обвиняем е насрочено за 16 януари.

Спецпрокуратурата взе мерки за незабавна защита на свидетел по "Суджукгейт"

Мартинов ще отговаря пред Специализирания наказателен съд за това, че в периода от януари 2012 г. до януари 2013 г., в Добрич, с цел да набави за себе си имотна облага, принудил А. П. П. да му предостави четири тона суров суджук, 30 кг филе „Елена“ и 30 кг телешка пастърма. Така бившият депутат причинил значителни имуществени вреди в размер на повече от 36 000 лева.

Отправените към потърпевшия закани са: „Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Ще имаш големи проблеми, защото съм те вкарал в списъка на фирми, които трябва да дават. И ако не се случи това нещо, ще ти изпратя данъчните да ти разбият бизнеса. Когато реша, ще те вкарам в ареста“; „Акъли не искам, действай по-бързо, че съм ти вдигнал мерника и гледай суджука да е пак хубав като предишния суждук. Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Айде давай, мятам те, няма да те чакам много, че си на ръба.“; „Нали знаеш, че ми струваш един телефон да те вкарам в ареста. Ще трябва да даваш, докато реша аз. Иначе си пътник.“; „Нали си знаеш урока. Иначе мачът е свирен за тебе. Гледай да не стане грешка със суджука, защото ако не му хареса, си свършил.“

"СУДЖУКГЕЙТ": Повдигнаха обвинения на бизнесмен от Добрич

Определената мярка за неотклонение на Мартинов е парична гаранция от 20 000 лева. Предстои в кратки срокове Специализираната прокуратура да внесе обвинителния акт в Специализирания наказателен съд. 

Ако бъде признат за виновен, Мартинов може да получи наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години, глоба от 5 000 до 10 000 лева и конфискация на имущество.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.