Те посрещат пациентите в светлоотразителни жилетки

„Жълти жилетки” и в България. С облеклото, превърнало се в символ на недоволството, персоналът на столичния Център за психично здраве посреща пациентите си.

ПРОТЕСТ В ЗАЩИТА НА ДОКТОР: Защо уволниха хирург, избран за лекар на годината?

Психиатърът д-р Чавдар Дилов работи от години в столичния Център за психично здраве. Месечното му възнаграждение е 980 лева.

„От юли 2012 година нямаме увеличение. Върху тази заплата съм получил увеличението, което се дава за клас прослужено време. Така е при целия колектив”, заяви д-р Дилов.

Недоволни от заплатите си са и медицинските сестри в психиатрията.

„Много от хората, които работят тук са много над пенсионна възраст. Те работят, защото пенсията им е ниска, а младите колеги работят на две места. Унизително е”, коментира старшата сестра Зорница Тунева.

Затова в знак на протест персоналът на центъра облече светлоотразителни жилетки. С тях медиците искат да дадат сигнал. Те са категорични, че няма да свалят жилетките, докато исканията им за по-добри битови условия и по-високи заплати не бъдат изпълнени.

ПРОТЕСТ В КАРЛОВО: Лекари и жители в защита на АГ-отделението

Увеличението на заплатите зависело от методиката за субсидиране на лечебните заведения, твърди директорът на психиатрията.

„Ако извършената от нас дейност бъде оценена по-високо от министъра и неговия екип, това ще даде възможност за увеличение на заплатите. Надявам се новата методика да е по-щедра”, допълни  директорът Емил Грашнов.

От Здравното министерство уверяват, че ако има възможност, средствата ще бъдат увеличени и  уточняват, че през миналата година на психиатрията са били отпуснати над 200 хиляди лева повече.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.