Учениците имат задължението сами да се грижат за животните в сградата

Берковица вече има училище на мечтите, което получи номинация за годишните награди за архитектура. В сградата има люлки в коридорите, цветни мебели и дори терариум.

Снимането с лаптоп и телефон през междучасията и правенето на клипчета е едно от многото забавления, с които момичета и момчетата учат уроците си в берковското Първо основно училище.

Меки пухкави барбарони за почивка, люлки, стени по които може да се пише и рисува без някой да се кара, са част от другите привлекателни за учениците места за отдих. В терариума пък живеят змия, риби, папагали и гущери. Всеки клас има ангажимент да се грижи за училищните обитатели.

ИЗ СЕВЕРОЗАПАДА: Разказ за едно училище, което не е като другите

"Искаме да бъдем в най-доброто училище и да направим най-доброто за нашите ученици. Затова и кандидатствахме и по проект "Училище на бъдещето", каза директорът Катя Василева в ефира на "Здравей, България".

Именно по този проект ръководството изградило Центъра за природни науки и предприемачество в училището, в който децата имат часове по природни науки, информатика и химия. Там могат и да играят.

Архитектите са помислили и за на пръв поглед трудните и понякога неразбираеми предмети като химията. В берковското училище тя се учи в класна стая, приличаща на истинска лаборатория за експерименти.

От всичко това се възползват около 170 ученици от Берковица - от първи до седми клас. Как да изглежда част от училището предложили самите те.

Създадоха училище на бъдещето в Карнобат (ВИДЕО)

Дизайнерският ремонт и креативното мислене на двете архитектки са забелязани от Съюза на архитектите. Според тях един такъв ремонт възпитава много повече от елементарната PVC дограма и зле подбраните цветове и мебели в иначе масово ремонтираните български училища.

"Идеята на тази номинация от Съюза на архитектите е, че всъщност се гласува за тенденцията в училищата да се подобри нещо, да се подобри учебната среда и затова всъщност категорията е наречена "Нормалност на годината - Добрите училищни ремонти", заяви Емилия Богданова, технологичен директор.

"Това е вече едно училище на бъдещето, което работи в реалността... Каним всички да гласуват - до 31 януари е гласуването и се надявам нашите момичета да спечелят", каза директорът на школото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.