За посланията на творбите му разказва внукът на писателя

Тази година отбелязваме 90 години от рождението на един от най-големите ни писатели – Йордан Радичков. През януари Пловдив, културната столица на Европа, ще отдаде почит на обичания автор със серия от събития. За първи път ще бъдат представени непоказвани досега кадри от пътешествието на писателя до Сибир. 

ПЛОВДИВ 2019: Януари е обявен за месец на Йордан Радичков

"Изложбата "Неосветените дворове" ще ни разкаже за пътуването му. За първи път ще видим и "Сибирски тетрадки" - записки, представящи впечатленията на Радичков от пътуването", каза внукът на писателя в ефира на "Здравей, България".

Снимките са възстановени от тежко увредените ленти на писателя. Черно-белите фотографии съхраняват моменти от срещите на радичков не само със суровата природа на тайгата, но и с якути, еленовъди и диви животни.

В рамките на честванията в Пловдив ще бъде показан и документалният филм „Черказки хроники“ - едни от малкото записани разговори с Радичков. Лентата представя възгледите му за киното, театъра, литературата, традициите и бита в България, както и за религията и народопсихологията на българите.

Произведенията на Йордан Радичков са преведени на 37 езика. Издадени са в 50 страни по света. Писателят е номиниран два пъти за Нобеловата награда за литература. На него е наименуван Радичков връх на остров Ливингстън в Антарктика.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

Репортери: Аделина Радева/Живко Константинов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.