Дистанцията събужда страхове и колебания

Случва ли ти се следното: започваш да усещаш, че половинката ти се отдръпва от теб? Може би усещаш, че нещата не вървят както трябва. Може би всичко се променя и предполагаш, че не е за добро, съобщи vesti.bg.

Тази дистанция между теб и партньора ти може да оставя много болезнено чувство и да породи някои дълбоки страхове и колебания. 

"Ако половинката ти е физически с теб, но имаш усещането, че емоционално е някъде много далече, ако едва успяваш да направиш някаква комуникация с него/ нея, тогава той/тя вероятно е затворил вратата към себе си за теб“, казва Линдзи Сийли, семеен терапевт.

"Типичната реакция за всяко човешко същество е да се затвори в себе си - като защитен механизъм - когато не знае как да изрази чувствата си, но трябва да остане ангажиран към ситуацията", обяснява Сийли.

Христина Апостолова: Връзки се градят не с компромиси, а с разговори

Ако забелязваш подобно нещо да се случва във връзката ти, опитай да не правиш прибързани заключения какво може да е довело до дистанцията. Вместо това е по-добре да обсъдиш проблема с партньора си и директно да попиташ какво се случва с него/ нея, казва Сийли.

"Причината може да бъде това, че партньорът ти е изгубил интерес и не знае как да говори с теб. Има и други вероятни причини, затова не трябва да се правят прибързани предположения. Един искрен разговор, който да проучи как се чувства половинката, е добра първа крачка“, съветва семейният терапевт.

За написването на този материал, Huffington Post пита терапевти кои са някои от индикациите, че партньорът е изгубил интерес, за да кажат на читателите за какви знаци да се оглеждат. 

1. Престанал/ а е да задава въпроси за малките неща.

Двойките в здрава връзка изпитват огромен интерес един към друг. Например, партньор, който е силно привързан, ще знае, че в сряда имаш много важна среща и по обяд ще ти пише, за да попита как е минала тя. Партньор, който не се интересува, няма дори да е запомнил за събитието или няма да му пука достатъчно, за да попита как е минало то. 

2. Необичайно бавно отговаря на съобщения, имейли, обаждания.

Всички имаме напрегнато ежедневие и обратната комуникация невинаги се случва веднага, но ако партньорът ти изведнъж е станал труден за откриване, това може да е знак, че е дистанциран от теб.

Най-абсурдните причини за развод в света

3. И двамата не се аргументирате в споровете си. 

Ако всеки спор помежду ви завършва с викове, вероятно става въпрос за токсична връзка. Но когато двойките спорят честно (без епитети, викове или протакане), е знак, че връзката е здрава. Така че, когато партньорът ти дори няма желанието вече да спори, това може да е защото той/ тя вече няма интерес към връзката.

4. Рядко, или дори никога, се докосвате вече.

В първите етапи от връзката е напълно нормално двойките да са много привързани един към друг. С времето обаче тази привързаност намалява и това е нормално. Но ако прегръдките, целувките, сексът, напълно са изчезнали, това може да е индикация, че единият партньор се е отдръпнал.

5. Не прави усилия да поддържа отношения със семейството и приятелите ти.

Ако отношенията с приятелите и семейството ти са важни за теб, така би трябвало да бъде и за партньора ти. Все пак той/ тя не е длъжен да изпада в екстаз, когато разбере, че ще прекарате уикенда в дома на твоите родители. Ако преди е завързвал разговор с роднините ти, но сега не се включва в разговора или избягва да прекарва време с тях, това може да сочи за неговата/ нейната апатия спрямо връзката.

6. Не се чувстваш като приоритет в живота му/ й.

Някои ситуации в живота изискват по-голямата част от вниманието ни – имаме малки деца, шефът ни е поставил кратки срокове в работата, близък роднина е болен. Но, в по-голямата част, ти и твоят партньор би трябвало да слагате като приоритет нуждите на другия и да се подкрепяте въпреки всичко. Ако той/ тя прекарва повечето от времето си в работата, новото хоби или с приятелите си, без да се вижда ясна причина за това, то може да е знак, че той/ тя се е отдръпнал.

7. Когато се опитваш да говорите - отговорът е игнориране.  

Няма нищо лошо да попиташ другия какво иска от връзката, защото не можем да очакваме партньорът ни да чете мисли. Обаче, ако постоянно попадаш в ситуацията, в която трябва да молиш за внимание, това е знак, че партньорът е изгубил интерес. В здравите връзки опитите за привличане на вниманието, търсената подкрепа от другия, е нормално да бъдат посрещани с положителна реакция. Когато нещата обаче станат обтегнати, тези опити остават пренебрегнати или получават отрицателни отговори, казват специалистите.

Информация: vesti.bg

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.