Те бяха избрани сред 80 000 кандидати

Повече от 14 500 младежи на 18-годишна възраст ще получат карта за пътуване DiscoverEU. Във втория кръг на инициативата на Европейската комисия бяха получени кандидатури от близо 80 000 млади хора от всички държави — членки на ЕС.

Въз основа на критериите за предоставяне на картата за пътуване и при спазване на квотата, определена за всяка държава — членка на ЕС, бяха избрани 14 536 млади европейци. Те ще могат да пътуват самостоятелно или в група от максимум 5 души между 15 април и 31 октомври 2019 г. за период до 30 дни. Мнозинството от тях ще се придвижват с влак, като в извънредни случаи ще използват други видове транспорт.

Освен картата за пътуване младежите ще получат напътствия преди отпътуването и ще могат да установят връзка помежду си чрез социалните мрежи. Те ще бъдат информирани и за специалните възможности, от които могат да се възползват, например намаления на цените на билетите за музеи или културни обекти, участие в образователни дейности или мероприятия за добре дошли, организирани от жителите на местата, които посещават.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.