Това са багеристът и поръчителят

Двама души са с повдигнати обвинения за унищожените дюни на къмпинг „Смокиня“. Това са багеристът и поръчителят, съобщава БГНЕС. Багерът, който е унищожил защитената дюна в къмпинг „Смокиня“ е преминал през един от частните имоти в близост до плажа. Собственикът му отрича обаче той да е дал достъп на тежката механизация, уточниха от бургаската прокуратура.

Поръчителят на деянието е 44-годишият Иван Нончев от морския град, който е собственик на терена, където са се намирали  дюните. Шофьорът на багера, който е бил нает от Нончев, е жител на Созопол. И двамата са задържани и могат да бъдат освободени срещу парична гаранция. Свидител по делото е 18-годишен ученик, който се е возил в кабината на багера, докато дюната е била заличавана.  

 Прокуратурата: Има трима задържани за унищожената дюна до къмпинг „Смокиня”

„Цялата случка се е разиграла в следобедните часове в петък. Не успяхме да открием други свидетели”, каза директорът на ОД МВР Бургас старши комисар  Калоян Калоянов.

Образувано е досъдебно производство за унищожените дюни на къмпинг „Смокиня”

46-годишният Иван Нончев от Бургас е освободен срещу 10 000 лева парична гаранция. С парична гаранция от 2000 лв. е багеристът, разорал къмпинга – Манол Пазвантов на 24 години.

„Нончев им е платил за тази дейност. Той твърдял, че имотът е негов и няма да стане беля. Мерките са парични гаранции - на багериста е 2000 лв., а на Нончев  - 10 000 лв. Може да се отиде към по тежка мярка, ако не ги внесат”, обясни Любомир Петров от  Апелативна прокуратура Бургас.
 
Още в ранните часове на днешния ден представители на Министерство на туризма и на регионалната инспекция по околната среда и водите извършиха последващата проверка. Екип от геодезисти направи замерване на дюните. Резултатите от проверката ще станат ясни до дни. Тя ще покаже дали унищожените дюни попадат в концесията на плажа. Наказанието за престъплението е до 3 г. лишаване от свобода и глоба. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.