Това е записано в договора за концесията

"Една част от дюната е в плажа и съгласно договорът, който имаме с концесионера, за да бъдем максимално сигурни, че ще се опазват всички природни богатства, ние сме сключили една разпоредба. Тя задължава концесионера да опазва дюните, независимо от действията на него или трети лица. Това е негово задължение и всъщност е важно да се установи дали е подаден сигнал от концесионера". Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” по темата за разораните дюни при къмпинг "Смокиня".

Част от разрушените дюни попадат в границите на отдадения за стопанисване плаж „Смокините север“, информира министърът. Тя обясни, че на концесионера може да му бъде наложена санкция в размер на 5 на сто от годишната концесионна такса, ако се установи, че не е спазил задълженията си по договор.

Двама души с обвинения за унищожените дюни на къмпинг „Смокиня“

"Няма как да коментирам вандалските действия и прояви на различни хора. Факт е обаче, че ние като институции - и Министерството на туризма и РОСВ, и прокуратурата, веднага след като разбрахме за това в ранните часове на събота сутринта, се координирахме и направихме необходимите проверки", каза още министърът. Разчитаме на гражданското общество да ни сезира при нарушения, коментира министър Ангелкова. Тя призова всеки, които има сигнали за незаконни дейности, да ги изпраща към министерството.

Тя обясни, че ясно е уточнена територията на защитените дюни.

„Има карти, където са очертани тези дюни, които попадат както в защитени територии, така и извън защитени територии, защото има няколко вида такива дюни. Всеки може да получи информация от Агенцията за кадастъра, така че е ясно къде са тези местообитания”, обясни тя.

Ангелкова посочи, че държавата може да контролира взаимоотношенията по договорите с концесионерите, сключени до момента. От една страна обаче липсва разпоредба, която да урежда започнатите процедури и тяхното приключване. От друга страна е нов режимът на отдаване на морските плажове на концесия. Освен това, наредбата, свързана с мониторинга и контрола на концесиите е спряна от съда и на практика не е в сила. Изготвени са промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които да допринесат за опазването на дюните. В тях се въвеждат санкции за разрушаване на дюни, като глобите за това могат да достигнат до 20 хил. лв.

„В момента продължаваме да правим анализи и да обсъждаме с юристите дали е необходима законова промяна в тази посока, за да можем правилно да изпълняваме ангажиментите си”, каза още Ангелкова.

Върховният административен съд окончателно отхвърли жалбата срещу екологичната оценка на Общия устройствен план на бъдещата туристическа и ски зона "Миджур". След като вече има зелена светлина, за да започне проектът, министър Ангелкова коментитра, че зимният туризъм е от съществено значение за това да се развиват регионите в страната.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.