Агенцията ще проверява борсите, управлявани от български юридически лица

Националната агенция по приходите /НАП/ започва проверки на дружества, занимаващи се с покупко-продажба на криптовалути. Целта е да се установи дали фирмите и клиентите им спазват данъчното и осигурителното законодателство.

НАП проверява търгуващите с криптовалути

„Продажбата и замяната на криптовалути са доход и подлежат на облагане. Когато човек добива криптовалута и чрез борса или друг начин я превърне в годни за харчене финансови активи, това е свързано с данъчно облагане. Целта ни е да е ясен данъчният режим, че тези доходи подлежат на облагане. По този повод сега проверяваме български борси, на които криптовалутите се обменят. Задачата ни е да се ориентираме по какъв механизъм и как оперират борсите с български стопани и по какъв начин това засяга фиска”, обясни говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров.

В ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” журналистът Михаил Кръстев обясни: „Подобни проверки са нужни, най-вече за самите криптовалути и за BITCOIN например, защото интересът на регулаторите по някакъв начин легитимира криптовалутите като платежно средство, което ще бъде използвано и в бъдеще. Ако беше някаква мода, то тя щеше да отшуми много бързо”.

Целия разговор по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.