Здравните власти са дали препоръка за временно спиране на учебните занятия

Здравните власти в Стара Загора, Бургас и Шумен обявяват грипна епидемия от вторник.

Издадена е препоръка за преустановяване на учебните занятия от 16 до 18 януари включително в Област Стара Загора и Шумен и от 15-и до 18-и - в Бургас.

В Силистра пък се взимат предепидемични мерки заради трайния ръст в заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип.

До второ нареждане в Стара Загора, Силистра и Бургас се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в болниците и провеждането на профилактични имунизации, съобщиха от здравното министерство.

Как да се храним по време на грипна епидемия?

Прогнозите са, че вероятно заразата ще се разпространи. Очаква се до дни епидемия да бъде обявена и в части на Западна България.

В Благоевград грипната вълна тази година закъснява. Очаква се пикът й да бъде в началото на февруари. Сспоред лекарите тази година нов вирус няма да има и заболяването ще протича с обичайните симптоми.

За да се предпазим от грипа, медиците препоръчват старателно почистване на всички повърхности на работното ни място. След всяко кихане и кашляне по маси, столове и бюра обикновено се озовават хиляди микроби и вируси, които влизат в човешкия организъм при най-малкия допир с тях. Трябва да се храним правилно, да приемаме витамини и да се движим повече на открито.

Лекарите препоръчват на всички болни от грип да носят маски, защото така предпазват околните от вируса. За здравите хора обаче маската не е сигурен защитник, предупреждават специалистите.

Според тях всички циркулиращи вируси са били включени в противогрипната ваксина, така че всеки, който си я е направил, би трябвало да изкара грипа по-леко.

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.