Те предвиждат промяната на името на държавата и приети в петък

Държавен вестник в Скопие публикува всички промени в Конституцията, които бяха гласувани миналият петък. Властите на Република Македония публикуваха в Държавен вестник решенията за изменение на Конституцията на страната, предвиждащи промяната на името на държавата и приети в петък по време на заседанието на македонското Собрание (парламента). Това се съобщава на официалния сайт на публикацията.

Реакциите след смяната на името на Македония (ВИДЕО)

Така официално влизат в сила конституционните промени, които, на свой ред, съгласно споразумението от Преспа с Гърция няма да влязат в действие, ако гръцкият парламент не ратифицира Договора.

Парламентът в Скопие гласува „за” името Северна Македония

Според информация, публикувана на официалния сайт на правителството на Македония, следващата стъпка ще бъде уведомяването на Министерството на външните работи на Гърция за публикуването на измененията. В случай на ратифициране на споразумението от Преспа от гръцка страна, Македония ще уведоми всички страни по света за промяната на името на републиката.

В петък, по време на гласуването в парламента на Македония, 81 от 120 депутати подкрепиха приемането на конституционни изменения. Депутатите от опозицията бойкотираха гласуването.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.