Според социалистите 1, 35 млрд. лева са дадени на 4-5 фирми без никакъв конкурс и без обществена поръчка

БСП поиска официално от Агенция „Пътна инфраструктура” /АПИ/ договора за строителство на автомагистрала "Хемус", който агенцията е сключила с държавната фирма "Автомагистрали".

Според социалистите 1, 35 млрд. лева са дадени на 4-5 фирми без никакъв конкурс и без обществена поръчка. В отговор на обвиненията вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че в случая с възлагането на дострояването на магистрала "Хемус"няма нарушение на закона. От АПИ пък уточниха, че държавната фирма "Автомагистрали" няма сключени договори с подизпълнители за дострояване на трасето от "Хемус".

БСП внесе искане в АПИ за независима техническа експертиза на основни пътища

„Това е един пример как една държавна фирма - в случая „Автомагистрали”- имам обосновано съмнение за това, се използва като черна кутия за разпределяне на милиарди. Нещо, което в съвременна България е безпрецедентно”, каза депутатът от БСП Елена Йончева.

Аврамова: Няма сключени договори с подизпълнители за 134 км от АМ „Хемус”

„Категорично, ако едни средства са така да се каже са дадени през процедура по реда на Закона за обществените поръчки - това не е държавна помощ. Това е – пари, дадени на някой да свърши някаква работа. Тук няма държавна помощ. Разбира се, всеки е в правото си да пише и да сезира когото си поиска”, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.