Решението беше взето след тричасово заседание

Зелена светлина за изтребитлеите от две парламентарни комисии. На закрито заседание депутатите от военната и бюджетната комисия в Парламента одобриха намерението на кабинета да преговаря първо със Съединените щати за закупуването на нови изтребители Ф-16. Това обаче разрешава и промяна в бюджета - да се допусне промяна в уговорката за разсрочено плащане, например, и да се надхвърлят вече заложените 1,8 млрд. лева.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Официално не е ясно с колко държавата може да си позволи да превиши инвестицията. Депутатите от двете комисии одобриха решението с гласовете на ГЕРБ, Патриотите и ДПС. БСП и ВОЛЯ бяха “против”.

Очаква се утре в Пленарната зала народните представители да вземат окончателното решение накъде тръгва процедурата за нови бойни самолети.

"Нямаше предложение, включително и от опозицията, за редакция на текста. Двамата представители на ДПС гласуваха „за”. Имаме оферта, която надхвърля гласуваната сума от 1,8 млрд. лв. „ ,каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„Дори и да се намали цената, тя няма да стигне под 2 млрд.  аз предполагам, че това ще бъде около 2,5 млрд. лв., но ако приемем такава заробваща финансова рамка, ние ще я предадем и на внуци”, каза Славчо Велков от БСП.


Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.