ЕС няма да предложи алтернативна сделка, заяви британският премиер

Британският премиер Тереза Мей призова депутатите да гласуват в полза на сделката по Brexit, която тя постигна с ЕС, като им каза, че имат това задължение заради резултата от референдума през 2016 г.

ЕС няма да предложи алтернативна сделка. Вярвам, че имаме задължението да изпълняваме демократичното решение на британския народ", каза тя, предупреждавайки депутатите, че ЕС няма да предложи никаква "алтернативна сделка".

"Длъжни сме да изпълним взетото по демократичен начин решение", каза Мей в препълнената зала на Камарата на общините. Тя заяви това преди началото на гласуването по постигнатата от нея сделка, срещу която има опозиция и от привържениците на Брекзита, и от еврофилите.
"Отговорността на всички нас в този момент е огромна, защото това е историческо решение, което ще предопредели бъдещето на нашата страна за поколения напред", каза Мей, цитирана от Ройтерс.

Тя заяви, че правителството й няма да подкрепи поправка, която поставя времево ограничение на действието на предпазния механизъм, благодарение на който ще се избегне установяването на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия след Брекзита.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин призова депутатите да отхвърлят документа и каза, че Великобритания може да поднови преговорите с ЕС по условията на излизането от блока. "Казвам това на нашите партньори в преговорите в ЕС: Ако парламентът гласува срещу тази сделка, тогава не трябва да се изключи подновяване на преговорите", заяви Корбин пред парламента."Призовавам камарата да гласува против тази сделка", добави Корбин.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Междувременно пред парламента се провеждат митинги на поддръжници и противници на Brexit.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.