Очаква се затопляне

В сряда облачността ще бъде променлива и в почти цялата страна ще се разкъсва до слънчево време. По-значителна ще е тя на север и на изток. Вятърът ще се усилва през деня до ранния следобед. Скоростта му ще е най-висока в Централна Северна България, в Предбалкана, в подбалканските котловини и в западната част на Горнотракийската низина.

Поривите ще са до 70-80 км/ч, но се очаква да стихнат довечера и през нощта срещу четвъртък. В 18 области на страната е в сила жълт код за опасно време, свързано с вятъра.

Температурите през деня ще са между 3 и 8 градуса, като в района на София и Перник се очертава най-студено. 

В планините ще е студено и ветровито. По високите върхове почти навсякъде ще прехвърча сняг. Снежната покривка в ски курортите е значителна: Алеко – 90 см, Банско в района на Бъндеришка поляна – 120 см, Боровец – 130 см, Пампорово – 80 см, Узана в Стара планина – около 70 см.

ЗАРАДИ СИЛНИЯ ВЯТЪР: Евакуация на училище, отнесени покриви и счупени прозорци (ОБЗОР)

В четвъртък и петък за кратко ще дойде пролетта, като температурите през деня ще се покачват до 10-12 градуса. По-осезаемо ще е затоплянето в Северна България, Предбалкана и Черноморието.

През почивните дни също ще е сравнително топло за сезона, с тенденция температурите отново да тръгнат надолу в началото на следващата седмица.

През последното десетневие на януари се очаква през страната ни да преминат доста циклони и да има обилни валежи - както от сняг, така и от дъжд. Това каза в ефира на "Здравей, България" синоптикът от НИМХ Красимир Стоев.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.