Какво ще се случи, ако Великобритания излезе от ЕС без сделка?

Британският парламент отхвърли сделката за Brexit. 432-ма депутати гласуваха срещу споразумението с Брюксел и едва 202-ма го подкрепиха. Поражението е историческо - за последно разлика от 200 гласа е имало при гласуване през 1924 г.

Опозицията пък поиска вот на недоверие към премиера Тереза Мей, който ще бъде гласуван в сряда.

Британският парламент отхвърли сделката на Мей за Brexit (ВИДЕО+СНИМКИ)

В първите си думи след вота премиерът поиска бързо разяснение какво иска парламента. "Дължим тези отговори на европейските граждани, които живеят във Великобритания и на британските граждани в Европа", заяви Мей.

Пред сградата на правителството привържениците на оставане в Европейския съюз ликуваха. Ликуваха и привържениците на Brexit. Всички те искат излизане от блока на 29 март, дори и без сделка. 

„Пълно унижение”, „Историческо поражение”, „Борба за живот” – това са само част от заглавията на водещите британски издания в деня след гласуването.

Реакциите от Европа бяха категорични – няма да има предоговаряне на сделката. Това бе многократно заявено от европейските лидери още преди гласуването в британския парламент.

Политически реакции в Европа след провала на Мей при вота на сделката за Brexit

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пък заяви, че шансовете Обединеното кралство да излезе от ЕС хаотично са се увеличи значително.

А това би довело до огромен шок за британската икономика. Ако Лондон излезе от Общността на 29 март без сделка, икономиката ще се свие с цели 8%, сочат предварителните анализи. Ще се образуват и огромни задръствания по границите, тъй като ще трябва да се проверяват всички продукти, които влизат и излизат от кралството.

Стойността на паунда се повиши след отхвърлянето на сделката на Мей за Brexit

Какво да очакват след тези драматични  решения българите, които работят, учат, пътуват или търгуват с Великобритания – вижте във видеото.

ЖИВОТ СЛЕД BREXIT: Какво ще се случи, след като Великобритания напусне ЕС?

Професионален поглед към гласуването по Brexit

Мей: Без споразумението за Brexit може да се разпадане Обединеното кралство

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.