Пленарното заседание по темата за новите самолети за армията ни ще бъде открито

„Убеден съм, че цената на изтребителите може и да падне. Тази цена, която към настоящия момент има в офертите, не е реална и няма да бъде съотносима към крайния процес, който би могъл да завърши след няколко месеца”. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод предстоящите преговори за придобиване на нов боен самолет за авиацията ни, съобщава БГНЕС.

В сряда депутатите ще разглеждат проекторешението, което предвижда Министерският съвет да подготви международен договор и да проведе преговори с правителството на САЩ за придобиване на нови изтребители F-16V Block 70.

Новите изтребители: Добра сделка или политическа принуда?

За разлика от заседанията на Комисията по отбрана и Комисията по бюджет и финанси, обсъждането в пленарна зала ще бъде открито, а решението за това е взето на провелия се в сряда сутрин председателски съвет.

„Всички приеха предложението, което направих – за открито заседание. Ние няма от какво да се крием. Обществото трябва да знае къде ще се направи този инвестиционен разход, защо го правим и че това е постигнат политически консенсус от коалиционния съвет“, уточни Цветанов.

"За" и "против" избора на властта за нов боен самолет (ОБЗОР)

„Когато започнат преговорите по същество с всички детайли, които ще могат да бъдат представени в една подготовка на споразумение между САЩ и България, тогава мисля, че ще можем да намерим необходимия консенсус за намаляване на цената“, допълни той.

Цветанов каза още, че в момента всички цифри са хипотетични, а детайлите ще бъдат уточнени в процеса на преговорите. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.