Казанлъшката роза е не само ароматна, но и може да лекува

Казанлъшката роза е не само ароматна, но и може да лекува. Най-полезният от всички сортове е роза Дамасцена – маслодаен сорт, от който се получава най-качественото розово масло, съобщи Vesti

В състава на розовото масло са установени около 283 компоненти. Те се разделят на две групи вещества. То оказва противовъзпалително, слабително и успокоително действие. Проучване показва, че розовото и лавандуловото масло помагат при главоболие, мигрена, тревожност, нервно напрежение, следоперационна и следродилна депресия.

Неслучайно есенциалното розово масло присъства като съставка на хранителни добавки. Те подкрепят имунитета, действат благоприятно на храносмилателната и отделителната система като помагат за баланса на стомашно-чревната микрофлора и имат слабителен ефект.

Лагуна в Украйна привлича туристи с розовите си води (ВИДЕО)

Розовата вода е натурален лек за облекчаване на менструалните болки.

Проучване е изследвало ползите от розовата вода, като хранителна добавка при проблеми с черния дроб. Установено е, че тя значително намалява  лошия холестерол  и чернодробните ензими.

Розовата вода има благоприятно действие и върху кожата. Тя намалява зачервяванията, помага при акне, херпес, екзема, спукани капиляри. Хидратира и придава свеж вид на сухата и чувствителна кожа. Освен това спомага и възстановява сухата и изтощена коса, като възвръща нейния естествен блясък и красота.

От кранчетата на цял град потече розова вода (ВИДЕО+СНИМКИ)

Въпреки положителните си качества, натуралните продукти от роза не бива да се прилагат без консултация с лекар особено когато касаят лечението на деца, бременни, кърмачки или лица, приемащи лекарствени препарати.

Информация: Vesti

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.