Едва 1/4 от аптеките са готови да се включат в новата система за лекарства

Ако има "твърд Brexit", в България може да има проблем с доставката на лекарства за пациенти с редки заболявания. Това каза Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара в предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините".

"Brexit ще има негативно влияние върху лекарствената индустрия, за съжаление, определени лекарства ще бъдат в недостиг и някои пациенти няма да могат да бъдат лекувани с тези терапии", заяви Вълев. 

Той обясни, че заради напускането на Великобритания на ЕС се е наложило лекарствената агенция на Съюза да бъде преместена от Лондон в друга държава членка. "Проблемът се състоеше в това, че огромна част от човешкия ресурс, научния капацитет, базиран във Великобритания и в техните университети. Това доведе до определни трусове в рамките на големите корпорации", каза председателят на Националната аптечна камара.

Много аптеки у нас не са готови за системата за разпознаване на фалшиви лекарства

Българските аптеки не са готови за предстоящата система за верификация, смята още той. Според него причината е, че България не е предприела необходимите мерки, като например да се изгради единна информационна система. 

Откраднаха скъпи лекарства от онкоцентъра във Враца

Как Brexit ще повлияе на лекарствената индустрия, както и за системата за верификация за лекарства, можете да видите в прикаченото видео.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.