Brexit без договор е опасен за всички, смята анализаторът

Вотът на недоверие няма да успее. Това прогнозира директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

По думите му, ако вотът не мине, пред Великобритания има само два варианта. „Единият е към Brexit без договор, а другия – към отлагане, който пък отваря възможността с всички варианти. /.../Именно тези всички, които настояват за „твърд Brexit” виждат единствения шанс в запазването на това правителство и Brexit без договор, защото при всяка друга ситуация това би изглеждало най-малкото отложено като възможност. Това е основният мотив да се очаква довечера вотът на недоверие да не мине”, обясни той.

Според него вчера интригата в гласуването е била не дали ще се приеме споразумението, а с колко гласа ще загуби Тереза Мей.

„Тереза Мей се опитваше да постави парламента в цайкнот, да го доближи максимално до датата 29 март и да го постави да формулира дилеми в две посоки. В посока към собствените си депутати  - или този договор, или съществува възможност изобщо да няма Brexit. В посока на тези, които са по-скептични и не искат  Brexit – или този договор, или отиваме на  Brexit без договор. Парадоксалното е, че тя опитваше да събере повече гласове от опозицията, отколкото от собствената си партия. Тази вечер обаче се очаква тя да получи тази подкрепа”, каза анализаторът.

Brexit без договор е опасен за всички, каза Кючуков. „Това означава отношения без правила. Всичко това, което е съществувало като рамка, на практика изчезва”, обясни той.

По отношение на вариант Б, който се очаква Тереза Мей да представи в понеделник, Кючуков смята, че ЕС може да направи някакви отстъпки в политическата декларация, която съпровожда договора и която не касае излизането, а касае бъдещите отношения.” ЕС няма да направи никакви промени в самия договор, не е възможно”, категоричен беше той.

ЖИВОТ СЛЕД BREXIT: Какво ще се случи, след като Великобритания напусне ЕС?

Професионален поглед към гласуването по Brexit

Мей: Без споразумението за Brexit може да се разпадане Обединеното кралство

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.