Основният въпрос се върти около екзитполовете в деня на вота

Четири месеца преди евровота партиите искат ключови промени в изборното законодателство.

ГЕРБ предлага да се разреши публикуването на социологически резултати преди края на изборния ден. Досега ограничението се заобикаляше от някои медии, като резултатите бяха показвани като класации на песни или филми.

Мотивите на ГЕРБ - забраната за съобщаване на социологически данни се нарушава при всеки проведен вот и създава неравнопоставеност на медийната среда. Управляващите били сезирани по темата и от журналисти, които искат ограничението да отпадне.

Предложение за промени в изборното законодателство има и опозицията. БСП предлага създаване на публичен регистър с цел изчистване на мъртвите души от избирателните списъци.

А ДПС предлагат видеонаблюдение на изборния процес, отпадане на правилото за уседналост за местни и европейски избори, както и забраната за агитация на чужд език. 

През годините редица медийни класации на музикални парчета и киноленти, завоалирано представяха междинните резултати в изборния ден. 

„Ако „Blue eyes” на Елтън Джон и „Roses are red” на Боби Винтън се пускат по Дарик, интерпретацията на хората е, че когато става дума за червени рози това е БСП, а за сини очи - това е СДС”, коментира Константин Вълков, програмен директор на „Дарик радио”.

Според социолозите, когато една забрана не работи, то неминуемо е необходимо да се преосмисли. Необходим бил обаче по-строг контрол - да е ясно кои са регистрираните агенции, които представят коректни данни.

Доколко обаче предварителните резултати могат да повлияят на вота на избирателя?

„Естествено, че влияят тези данни, те затова и текат в изборния ден. За това текат и фалшификати”, коментира социологът Първан Симеонов, „Галъп”.

„Когато имаме среда, в която няма информация за нагласите на избирателя, тогава това е среда, която много лесно позволява манипулиране на изборните резултати”, обяснява Геновева Петрова, „Алфа”.

С предложението си управляващата партия среща негативни реакции в парламента.

„Ако това по някакъв начин стимулира избирателната активност, аз не виждам негатив. Такива социологически проучвания в момента също стават достояние на широката аудитория”, заяви Диана Саватева от ГЕРБ.

„Едно такова предложение означава - когато не се спазва законът, дайте да променим закона, така че да угодим на нарушителите”, заяви Валери Симеонов, Обединени патриоти, НФСБ.

„Това е вид агитация в самия изборен ден. Заобикалянето на закона не може да е причина за неговата отмяна”, заяви Филип Цанов, БСП.

„Кой ще понесе отговорността, ако няколко медии обърнат изборния резултат в пет следобед на изборния ден?”, попита Хамид Хамид от ДПС.

А според програмния директор на „Дарик” отпадането на забраната ще доведе до равнопоставеност в медиите.

Кой ще поведе на следващата изборна битка – герберът или червената роза, ще научим на евровота през май.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.