Слънчево над цялата страна

Пролет през януари очакваме днес. Слънчево над цялата страна. По-осезаем вятър ще има все още в източните райони на страната. Температурите днес ще се колебаят между 7 и 13 градуса. Сравнително най-топло ще е в Северозападна и Централна Северна България, Предбалкана, Горнотракийската низина и Югоизточна България. Стойностите там през деня ще преминат 10 градуса.

В планините също слънчево време, но вятърът почти през целия ден ще е силен със скорост до 40-50 километра в час. Температурите през деня в по-високите части ще се запазят отрицателни, докато под 1200 метра ще прескочат нулата. Стабилна остава снежната покривка в зимните ски курорти по информация на Планинската спасителна служба. На Алеко във Витоша все още дълбочината на снега е около 80 см, в Пирин в района на Бъндеришка поляна – около 120 см, в Рила в района на Боровец – 130 см, в Родопите около Пампорово – 80 см и в Стара планина в района на Узана – около 60 см. Навсякъде има лавинна опасност.

В следващите 2 дни страната ни попада под влиянието на антициклон, който обаче постепенно отстъпва на изток. Температурите и утре ще се задържат високи през деня. Вечерта в петък и в нощта срещу събота ще се заоблачи. През почивните дни се очакват слаби валежи. В равнинните райони от дъжд, а по високите части от сняг. Едва от вторник нататък очакваме по-забележимо застудяване и връщане на зимните стойности на термометрите.

Тази сутрин въздухът е замърсен над нормите във Видин, Перник и Благоевград. Най-значително концентрацията на фини прахови частици е надвишила среднодневните допустими стойности в Благоевград.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.