Те са се образували сравнително късно в историята на Слънчевата система

Данни от космическият апарат "Касини" разкриха, че пръстените на Сатурн са се образували сравнително късно в историята на Слънчевата система, съобщиха световните информационни агенции.

Учени от университета "Сапиенца" в Рим изчислиха масата на пръстените на базата на гравитационните измервания на планетата, направени от "Касини". Така установиха, че те са се образували преди 100 милиона години до 10 милиона години - през последните два процента от възрастта на Сатурн.

Учени откриха обедни полярни сияния на Сатурн

Сатурн е на 4,5 милиарда години, както и останалите планети в Слънчевата система. Земята преди 100 милиона години е била в епохата на динозаврите.
Откритието противоречи на съществуваща теория, че пръстените на Сатурн са се образували малко след самата планета. Специалистите, които не бяха съгласни с нея, досега не разполагаха с ключови данни в доказателство.

За какво е подходящ и за какво не периодът на ретроградния Сатурн?

Сатурн е шестата планета от Слънцето. По големина в Слънчевата система я превъзхожда само Юпитер. И четирите газови гиганти в Слънчевата система имат пръстени, но най-големи и зрелищни са тези на Сатурн. Диаметърът им е около 282 000 км. Многобройните тънки пръстени се състоят от 99 процента лед и 1 процент силикатни частици от междупланетните отломки.
Масата на сатурновите пръстени се оказа 45 процента по-малка, отколкото показваха предишните изчисления на базата на данни от 80-те години на миналия век от апарата "Вояджър". По-леката маса показва и по-малка възраст.

Сондата на НАСА засне променящ се пейзаж на Сатурн (ВИДЕО)

Пръстените на Сатурн още са ярки. Ако бяха по-стари, щяха да са потъмнели от прашинките в тях. 
Според специалистите пръстените са се образували, когато голяма ледена комета или луна се е доближила прекалено до Сатурн и се е разпаднала заради гравитационните сили или сблъсък с естествените спътници на планетата. Сатурн има 62 известни луни.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.