Погребението на Павел Адамович ще бъде в събота

Около 300 кметове и общински съветници от цяла Полша се събраха в корабостроителницата в Гданск за траурно заседание в памет на убития гдански кмет Павел Адамович, ден преди неговото погребение, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС. 

Минута мълчание в полския парламент в памет на убития кмет на Гданск

Очаква се председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който е бил личен приятел с Адамович, полският президент Анджей Дуда, премиерът Матеуш Моравецки и други високопоставени лица да присъстват утре на погребалната церемония в катедралата "Дева Мария" в Гданск. 

Снимка: БГНЕС

Хиляди на протест срещу насилието в Полша (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ковчегът с тялото на покойника бе изложен през последните няколко дни в сградата на Европейския център на Солидарност. Днес десетки хиляди жители на Гданск се включиха в шествието, съпровождащо пренасянето на тленните останки на кмета до базиликата. Процесията мина край родния му дом и училищата, които е посещавал.
 
Снимка: БГНЕС

53-годишният Павел Адамович почина в понеделник, след като предната вечер бивш затворник го нападна по време на публична благотворителна проява и го прободе неколкократно в сърцето и корема, преди да бъде заловен. Нападателят заяви, че отмъщава за съдебната присъда срещу него за банкови обири, произнесена по времето на управлението на партията "Гражданска платформа", чийто член е бил Адамович. 

Снимка: БГНЕС

По разпореждане на президента Дуда двудневният национален траур ще продължи до утре вечерта. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.