Президентът на САЩ определи пътуването като пиар събитие

Председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси се отказа от плановете си да пътува с граждански полет до Афганистан заради това, че президентът Доналд Тръмп е създал опасност за сигурността, като е говорил за пътуването, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп нареди на Пентагона да изтегли половината военни от Афганистан

По-рано тази седмица Пелоси призова Тръмп да отложи обръщението си "За състоянието на съюза", насрочено за 29 януари, като изтъкна свързани със сигурността проблеми в момент, когато министерството на вътрешната сигурност и други ведомства в САЩ остават без финансиране.
Тръмп отвърна, като отмени пътуването на Пелоси и делегация на Конгреса с военен самолет до Афганистан за посещение при американските войски там. Президентът предложи тя да пътува с граждански полет.

Тръмп омаловажи пътуването, определяйки го като пиар събитие, въпреки че наскоро той направи подобно посещение в конфликта зона, отбелязва АП. Президентът каза, че би било най-добре, ако Пелоси остане във Вашингтон, за да преговаря за уреждане на въпроса с частичното спиране на работата на правителството.

Пелоси заяви, че информацията за плановете й да пътува с граждански полет е "изтекла" от Белия дом. Нейн говорител каза, че тя и придружаващите я конгресмени са били готови да пътуват с граждански полет, но са се отказали, след като Държавният департамент е предупредил, че разгласяването на посещението "значително е увеличило опасността за делегацията и за войниците, охраната и другите служители, подпомагащи пътуването".

Белият дом заяви, че не е разгласил нищо, което да създаде опасност за сигурността.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.