Лидерите на "жълтите жилетки" призоваха поддръжниците си да излязат на демонстрации в столицата и провинцията

Повече от 80 000 служители на полицията и жандармерията ще осигуряват реда по улиците на френските градове във връзка с новата акция на „жълтите жилетки“. Това съобщи вестник "Вен минют", позовавайки се на източници във френското вътрешно министерство, цитиран от БГНЕС.

Лидерите на "жълтите жилетки" призоваха в социалните мрежи поддръжниците да излязат на демонстрации в столицата и провинцията. Градовете, в които акциите ще бъдат най-масови са Париж, Бордо, Лион, Тулуза, Лил, Нанси, Ла Рошел и Руан. Място на срещата - площад "Бастилия".

Скандал с преговарящата с „жълтите жилетки” във Франция

Както съобщават от префектурата на столичната полиция, властите в Париж ще установят периметър за сигурност в центъра на града, който обхваща улиците, водещи към Елисейския дворец, сградите на Министерството на вътрешните работи и други държавни учреждения. Префектурата мобилизира повече от 5 хиляди служители на реда в тези квартали.

Един от неформалните лидери на "жълтите жилетки" Ерик Друе покани във Facebook активистите да се съберат на Площада на инвалидите в седми район на столицата. Той призова да носят цветя и свещи в памет на жертвите от началото на протестите. Според агенция „Франс прес“, през последните два месеца десет души са загинали, а повече от 1600 са ранени.

Лидер на "жълтите жилетки" призова за атака срещу банковата система

Други представители на "жълтите жилетки" призоваха протести да се проведат на площад „Бастилия“. Според организаторите 27 хиляди души вече са проявили интерес към тази проява. В префектурата на полицията очакват други групи демонстранти да се съберат на площада на Републиката и на подстъпите към на Шанз-Елизе. "Жълтите жилетки" ще организират протести и по магистралите в регионите.

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.