Ще спрем ли да консумираме вредни мазнини, без да знаем?

Над 14 000 тона имитиращи млечни продукти са били произведени у нас само през 2017 г. Колко от това количество сме си купили, без дори да подозираме, не е ясно. Дали във витрината има сирене, кашкавал или тяхна имитация? Досега търговците не бяха длъжни да съобщават това. Наредба от тази седмица обаче променя картината. 

Всичко палмово трябва да се подрежда далеч от всичко млечно. И трябва задължително да е опаковано, за да не се заблуждават купувачите и да не бъдат ощетени производителите. Крайният срок за изпълнение на новите пари беше 14 януари.

Нови правила за продаване на имитиращи млечни продукти

"Новото място на имитиращите продукти е на самостоятелни щандове, отделени от млечните продукти, надписани с ясно видими надписи "имитиращи продукти". Трябва да бъдат, освен предварително опаковани, и наименовани така, че да не съдържат в себе си думата "млечен", каза в ефира на "Събуди се" д-р Александрина Борисова, директор "Контрол на храните" в БАБХ.

Според проверка на NOVA със скрита камера в някои магазини имитациите все още делят витрина с млечните продукти. Има търговци, които не одобряват новите правила, а други дори не са чували за тях.

Освен че вече не могат да се продават в така нареченото насипно състояние, етикетите на имитациите трябва да посочват коя е съставката-заместител на млечната, както и какво е нейното количество.

Тонове сирене и кашкавал залежават в мандрите (ВИДЕО)

"За производителите е важно дотолкова, доколкото тези продукти се явяват един вид нелоялна конкуренция. Те имат идентична структура и визия и по този начин продукти, които не са млечни, се продават като такива", заяви Семион Присадашки, заместник-председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

Производителите на млечни продукти у нас са 236, казват от Асоциацията на млекопреработвателите. За разлика от търговците на имитиращи продукти, производителите на млечни и техните представители привестват новата наредба.

Спазва ли се тя, Агенцията по безопосност на храните вече проверява. Търговците, които си позволяват да ни продават имитация на сирене и кашкавал без да ни уведомят, ще бъдат глобявани с до 3000 лева. Резултати от проверките ще има след седмица.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.