Германският канцлер публикува видеопослание

Германският канцлер Ангела Меркел вижда Германия и Франция като локомотиви на европейската интеграция. В публикувано днес свое видеопослание, малко преди предстоящото подписване в Ахен на новия договор за приятелство с Франция, германският канцлер изтъкна силните връзки между двете страни, предаде БТА.

По думите й с Договора от Ахен тя и френският президент Еманюел Макрон искат да надградят вече постигнатото от Германия и Франция в техните отношения.

Меркел: Все още има време да преговаряме за Brexit

„Работим в Европа, искаме да дадем стимули за европейско единство", каза тя. Новият договор за приятелство ще бъде подписан във вторник в Ахен. Той ще допълни съществуващия Елисейски договор от 1963 г. за приятелство между двете страни, враждували помежду си в миналото, подписан от канцлера Конрад Аденауер и президента Шарл де Гол.

Меркел подчерта, че след столетията на войни между тези държави приятелството е „всичко друго, но не и нещо, което се подразбира от само себе си”.

Тя заяви, че светът се е променил и затова е нужен нов договор. По думите на канцлера предстои да бъде засилена ролята на тясното сътрудничество в пограничните райони на двете държави. 

„Ще допълним този договор със списък с проекти, който ще бъде постоянно обновяван, за да покажем, че Германия и Франция продължават да работят заедно в Европа”, каза Меркел.

Канцлерът спомена и тясното сътрудничество между двете страни във външната политика.

 Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.