За големия български треньор и футболист разказва Ивомира Пехливанова

Една футболна легенда си отиде през изминалата седмица. Поклонението пред тленните останки на Иван Вуцов ще бъде в понеделник.

За големия български треньор и футболист разказва Ивомира Пехливанова. 

Отиде си футболната легенда Иван Вуцов

Преди синята фланелка е зелената. Първите голове са вкарани в родния Габрово за отбора на "Янтра".

"Той беше много жизнен, много пъргав и още от малък личеше, че притежава спортни качества. Първоначално беше състезател по лека атлетика, волейбол играеше и след това футбол", спомня си Божидара Василева - братовчедка на Иван Вуцов пред камерата на "Събуди се". 

Футболът надделява, а пътя към световните терени минава през "Ботев Пловдив". Там Вуцов среща съотборника си и бъдещ приятел Динко Дерменджиев.

"Той ще остане в историята на българския футбол и на българския спорт, защото беше честен, супрепрофесионалист, работохолик. Той се раздаваше...През цялото време на своя живот", заяви Динко Дерменджиев-Чико.

Забелязан от големите във футбола Вуцов дебютира на "Герена" през 60-те, а по-късно става първият габровец, играл за националния отбор. В кариерата си защитникът има записани 213 двубоя за шампионата с 4 отбелязани гола, 41 мача за купата на страната и 60 международни срещи. С голямата си любов - "Левски", като футболист и треньор остава близо 20 години, през които открива едни от най-големите футболни таланти, сред които е и Емил Спасов.

"Аз съм израснал покрай него, станах и футболист покрай него. Живеехме в един и същи квартал до "Герена". Той ме вкара в големия футбол. Няма да забравя, когато дойде на тренировката на юношите и каза на треньора, че иска да говори с мен. И вика: "Готви се, момче, защото в събота може да играеш". Дебютирах и оттам насетне аз директно влязох в първия отбор на "Левски", спомня си Спасов.

Начело на „Левски” Вуцов печели шампионската титла и 2 пъти купата на България. Елиминира "Аякс" за Купата на УЕФА и достига до четвъртфинал с "Барселона", където футболистите ни разгромяват "каталунците" с 5:4.

"Той много обичаше да разговаря с нас, с футболистите си - да ги увещава, да ги мобилизира, беше един мотивиращ човек", добави Емил Спасов.

Вуцов е единственият, класирал страната ни на Световно и като играч, и като треньор, и като ръководител на Футболния съюз. През 2008 г. издава автобиографичната си книга "Истини за живота и футбола".

Днес на мястото на родната къща на Вуцов в Габрово се издига величествената спортна зала "Орловец". 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.