Спорадични сблъсъци пред гръцкия парламент по време на демонстрацията

Протестиращи опитаха да щурмуват правителството и парламента в Атина. 10 полицаи са ранени при спорадичните сблъсъци пред гръцкия парламент по време на протеста срещу Договора от Преспа, съобщават гръцки медии. Група маскирани лица, вероятно членове на крайнодесни групи се опитват да пробият полицейския кордон пред Паметника на незнайния войн на площад „Синтагма“ в Атина. Младежите, някои от които с противогази, хвърляха боя, камъни и пиратки по органите на реда, които отвърнаха с гранати със сълзотворен газ, за да ги разпръснат.   

Не стана ясно с какви политически възгледи са атакуващите. Повечето от тях бяха подготвени за това – с маски и противогази, както и със специален разтворим препарат, с който мажат очите и лицата си.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици хиляди гърци, развяващи националния флаг, изпълниха площад „Синтагма“ и околните улици в центъра на гръцката столица в знак на протест срещу ратификацията на подписания през миналата година Договор от Преспа, съобщава БГНЕС. С договора беше сложен край на продължилия 27 години спор между Атина и Скопие за името на Македония. Група маскирани лица, вероятно членове на крайнодесни групи, се опитват да пробият полицейския кордон пред Паметника на незнайния войн на площад „Синтагма“ в Атина. Младежите, някои от които с противогази, хвърляха боя, камъни и пиратки по органите на реда, които отвърнаха с гранати със сълзотворен газ, за да ги разпръснат.

Ципрас обвини "екстремистки елементи" за насилието на протеста в Атина

 

Промените в Конституцията на Македония официално влизат в сила

Снимка: ЕПА/БГНЕС
 
Хората скандират обидни лозунги срещу премиера Алексис Ципрас. Очаква се на вота следващата седмица той да събере необходимите му 151 гласа за окончателното одобрение на споразумението. Протестиращите носят плакати с надписи „Македония е гръцка“ и „Референдум сега“.
 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според организаторите на протеста на площада пред сградата на гръцкия парламент са се събрали повече от прогнозираните 600 000 души, и заявиха че броят на демонстрантите вероятно е около 1 милион. Според официални данни на полицията обаче в центъра на Атина протестират не повече от 60 000 души. 
 

Снимка: ЕПА/БГНЕС
 
„На мен ми е трудно, защото знам, че хората, които са събрани тук, не са много приятелски настроени към моята страна. Да слушаш, че Македония е гръцка, че ние сме такива или онакива - не е много приятно”, каза Саня Ристовска, журналист в Македонската информационна агенция – МИА.

Саня живее и работи в Гърция от 9 години и казва, че подобни думи среща само на протеста, но не и от съседите си в Атина.

Може би голяма част от хората не са добре информирани – ние не искаме да взимаме нищо от тях, всъщност, ние сме тези, които си сменят името. Ето, аз от утре трябва да свикна, че съм от Северна Македония, а не от Република Македония, но ако това е добре за отношенията между двете страни – защо не”, казва още тя.

А негативите летяха не само в посока Скопие, но и към правителството на Гърция. Според протестиращите, „флиртът” със Скопие може да коства на Алексис Ципрас властта. Според журналиста Спирос Сидерис обаче, по-важният фактор е икономическото състояние на страната.

„Мисля, че това, което е най-важното за гърците, са парите. Да не забравяме, че 10 години бяхме в криза и хората загубиха много пари. Най-важното за тях са парите”, смята журналистът Спирос Сидерис.

Видеооператор от гръцката държавна радио-телевизия ЕРТ е сериозно ранен по време на протестния митинг в столицата на Гърция, съобщава самата телевизия.

 
Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.