На всеки 100 000 души в България почти 2 000 са психично болн

Премълчани истории, скрити зад стигми, предразсъдъци и страх. Истории, които засягат всички нас като общество. Ако лично не сме застрашени обаче, свеждаме поглед. 

На всеки 100 000 души в България почти 2 000 са психично болни – от леки случаи до тежки заболявания. Големият проблем се появява при хората, чиито роднини напускат разклатения им живот и ги оставят сами. Кои са трудностите по пътя на самотниците в риск, разказват в "Темата на NOVA" репортерът Ивета Шилигарова и операторите Димитър Василев и Кирил Тасев тази неделя.

Според Европейската психиатрична асоциация страната ни трябва да тича бързо, за да догони Европа, когато говорим за психично здраве. Добри практики от Франция засне в Париж кореспондентът на NOVA Петя Желева. Там голяма част от грижата е поверена на неправителствения сектор и са изградени мобилни екипи за бърза реакция.

Кога в България ще бъде готов новият Закон за социалните услуги, ще имаме ли скоро и Национална програма за психично здраве? Обществото ни има нужда от образование и зрялост в отношението си към различните. А институциите да заработят заедно.

Отговори на въпросите потърси Ивета Шилигарова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.