Заболеваемостта в последните дни рязко се е увеличила

Наплив от пациенти с усложнения от вирусните инфекции препълниха отделението по пулмология на Окръжната болница в Пловдив. В града до момента са регистрирани пет смъртни случая.

5-дишно дете почина след тежки усложнения, предизвикани от грип. Детето постъпва в болницата в неделя. Прието е първо в детско отделение, но много бързо го местят в реанимация. Там детето издъхва.

“Детето е обгрижвано, не е имало забавяне при прехвърляне от Спешния център до детско отделение.  То е било с двустранна бронхопневмония вирусна. Още със самото приемане е прието с тази диагноза. Не са закъснели , има такива мълниеносни форми и в първите часове се получава екзитус”, каза Веселка Мончева от РЗИ- Благоевград.

Смъртни случаи заради усложнения: Грипът ли е причината?

В момента в отделението по пулмолигия няма нито едно свободно болнично легло, а пристигат нови пациенти, твърдят от лечебното заведение. От там са отправили искане временно базата да бъде увеличена с девет легла, докато отмине грипната вълна.

Случаите започнали драстично да нарастват по Коледа и оттогава досега през отделението са преминали над 170 болни. Трима от заболелите с пневмония, които са в по-тежко състояние, са преместени в интензивното отделение и са поставени на апаратна вентилация.

Още три области у нас обявяват грипна епидемия

До момента в отделението трима са починалите заради усложнения от съдово естество, те са над 80-годишна възраст. В неделя заради усложнения от грип в Пловдив починаха и две жени на 40 и 42 години.

От днес учениците в града под тепетата са в грипна ваканция до края на седмицата. Повече от 1000 училища и детски градини в страната са затворени заради грипа. 

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.